Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Erdek'in eski esnafı Şerafettin İnce: Zeytinliada ve Kyzikos, bir an önce Erdek turizmine kazandırılmalı”

Erdek

Erdek'in en eski esnaflarından Şerafettin İnce, hâlâ görevinin başında.

Erdek’in en eski esnaflarından Şerafettin İnce, hâlâ görevinin başında.
1930 yılında Erdek’te doğan İnce, hâlen inşaat malzemeleri satıcılığını, oğlu Reha İnce ile birlikte yürütüyor. 55 yıldan beri esnaflık yaptığının altını çizen İnce, “Esnaflık yaşamım boyunca sırasıyla lokanta ve çay bahçesi, granit taş ocağı işletmeciliği yaptım. Hâlen, inşaat malzemeleri üzerine esnaflığımı sürdürüyorum.” dedi.
Erdek’te, eski yıllarda esnaf dayanışmasını bugüne göre daha iyi bulduğunu vurgulayan İnce, “O dönemlerde, aynı sektörde yer alan esnaf bile rekabet yerine birbiriyle dayanışma içindeydi. Arkadaşlık bağları, bugüne dek çok daha güçlüydü” diye konuştu.
1944-1945’li yıllarda Erdek turizminin çok canlı olduğuna dikkati çeken İnce, şu değerlendirmede bulundu:
“O yıllarda Erdek, ülke turizminin adeta gözbebeğiydi. Başta Zeki Müren olmak üzere ünlü sanatçılar, yaz tatillerini Erdek’te geçirirlerdi. Tabii, o dönemlerde güney sahillerimizdeki turizm de bu kadar gelişmemişti. O yıllarda Erdek için Zeytinliada da çok önemli bir turizm merkeziydi. Erdek turizminin yıllardır geriye gittiği bir gerçek. Tabii, bunun çeşitli nedenleri var. Bazen, sahilde dolaştığımda şaşırıyorum. 100 kişiden 99’u, yediği çekirdeğin kabuklarını yerlere atıyor, bir zabıta memuru bile çıkıp, ‘Ne yapıyorsun?’ demiyor. Size bir olay anlatayım. Bir yakınım, İngiltere’ye gitmişti. Sigarasının izmaritini yere attığında, bir İngiliz hanım, arkasından seslenerek, O’nu şöyle uyarmış: ‘Beyefendi, çöpünüzü düşürdünüz!’ Bir onlardaki anlayışa, bir de bize bakın! Tabii, eğitim son derece önemli. Bu arada Erdek’te turizm sezonu çok kısa. Sezonun mutlaka uzatılması gerekir. Bu konuda yerel yönetimin çalışmalar yapması gerektiğine düşünüyorum.”
Eski Erdek insanını, bugüne göre daha çalışkan bulduğunu da vurgulayan Şerafettin İnce, şöyle konuştu:
“Erdek’in geçiminin yüzde 30’unun turizm, kalanının ise zeytine dayalı tarımdan gerçekleştiğini düşünüyorum. Ancak eski yıllarda Erdek’te, tarım sektöründe, zeytincilikte ailece çalışılırdı, şimdi bunu göremiyorum. Erdek’te turizmin hareketlenmesi için Zeytinliada ve Kyzikos’un bir an önce turizme kazandırılması gerekir. Yine de Erdek’in geleceğinden umutluyum, çünkü umutsuzluk, insanı yoran bir duygudur.”
Eski Erdek’i özlediğini vurgulayan ilçenin eski esnafı İnce, işinin dışında en önemli tutkusunun Türk Sanat Müziği olduğunu sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli